MIĘSO WIEPRZOWE

Mięso wieprzowe jest stałym elementem polskiej kuchni, dlatego dziś kilka dań właśnie o nim ?
 
Wieprzowina jest to określenie mięsa pochodzącego ze świni. Najpopularniejsze rodzaje wieprzowiny kupowane w Polsce to: schab, szynka, karkówka, żeberka, słonina, golonka, polędwiczka, łopatka wieprzowa, a także mostek czy noga. Bardzo często w kuchni wykorzystywane są także podroby wieprzowe takie jak wątroba, nerki, jelito cienkie, móżdżek czy pęcherz.
 
Wielu Polaków nie wyobraża sobie tradycyjnego niedzielnego obiadu bez schabowego. Schab, karkówkę, czy szynkę kupujemy głównie ze względu na korzystną cenę i walory smakowe, a nie wartości odżywcze. Czy słusznie?
 
Wieprzowina jest bogata w białko, oraz w witaminy i składniki mineralne. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B takie jak witamina B1, witamina B6, witamina B12, a także witamina A oraz witamina E. Wieprzowina to także cenne dla organizmu sole mineralne takie jak sód, potas, żelazo, oraz cynk.
 
Wieprzowina to rodzaj mięsa, po który sięgamy najczęściej: według danych GUS rocznie jemy około 71 kg mięsa, z czego ponad połowa, bo aż 38 kg, to wieprzowina.
 
Po wieprzowinę i wyroby wieprzowe zapraszamy do naszych sklepów firmowych ?